
RESIDENTIAL INSPECTION REQUEST FORM 
{Smoke Alarm, Carbon Monoxide Alarm, Fire Extinguisher Compliance) 

Bureau of Fire Prevention, 1203 Paterson Plank Road, Municipal Government Center, Secaucus, NJ 07094 

Date: ___________ _ 

Property Location: ____________________________ _ 

Homeowner's Name: ______________ Phone#: ___________ _ 

Address:---------------------------------

Sale Buyer's Name _____________ Phone# ________ _ 

Rental 

Building Use: 

Tenant's Name ____________ Phone# ________ _ 

One Family __ _ Two Family __ _ Multi-Family __ _ Condo __ _ Townhouse 

Tower# ___ _ Apt.# __ _ 

** IMPORTANT MESSAGE** 

IF YOU ARE HOOKED TO A CENTRAL MONITORING SYSTEM, YOU MUST SHOW PROOF THAT THE ALARM 

SYSTEM IS IN PROPER WORKING ORDER. (COPY OF PAPERWORK FROM COMPANY) 

The fee for inspection is $50.00 for a SINGLE FAMILY RESIDENCE; $75.00 for a TWO FAMILY RESIDENCE; 
$100.00 for Three or more Families. 
If the date of inspection is within four (4) days or less the fee is $200.00. 
Should the Inspection fall or if the inspector must return for any reason, there is a $40.00 RE-INSPECTION FEE. 

Please mail or bring this form and a or check money order made payable to "TOWN OF SECAUCUS" to 

the Bureau of Fire Prevention, Municipal Government Center, Second Floor, Secaucus, NJ 07094 

I HAVE READ AND UNDERSTAND ALL THE REQUIREMENT FOR THE REQUESTED INSPECTION __ _ 

PARTY REQUESTING THE INSPECTION: ____________________ _ 

Owner:__ Realtor: __ Agent: __ Contact Number: ___________ _ 

PLEASE NOTE: You will be contacted within 48 hours of receipt of your request by this office to schedule 

an inspection appointment. All inspections will be between the hours of 9:30 AM and 2:30 PM. AN 

ADULT MUST BE AT THE RESIDENCE AT THE TIME OF THE INSPECTION- NO EXCEPTIONS. 

CLOSING DATE: 

OFFICE USE ONLY Date: ____________ _ 

Amount Paid _______ _ Check# ______ _ SD# ______ _ 

Date of Inspection __J __j __ Date of re-inspection __J __J __ Check# _____ _ 



This file includes all Regulations adopted and published through the New Jersey Register, Vol. 50 No. 5, March 
5,2018 

§ 5:70-4.19 Smoke alarms for one- and two-family dwellings; carbon 
monoxide alarms; and portable fire extinguishers 

• (a) In one- and two-family or attached single family dvvellings subject to the requirements ofN.J.A.C. 
5:70-2.3, smoke alarms shall be installed as follows: 

o 1. On each level of the premises; and 
o 2. Outside of each separate sleeping area. 

• (b) The smoke alarms required in (a) above shall be located and maintained in accordance with NFPA 
72. 

o 1. The alarms shall not be required to be interconnected. 

• (c) en-year sealed battery-powered single station smoke alarms shall be installed and shall be listed in 
accordance ,vith ANSI/UL 217, incorporated herein by reference. However, A/C-pov,1ered single or 
multiple-station smoke alarms installed as part of the original construction or rehabilitation project shall 
not be replaced with battery- owered smoke alarms. The effective date of this subsection shall be 
January 1, 2019. 

o 1. A/C-powered smoke alarms shall be accepted as meeting the requirements of this section. 

• (cl) Carbon monoxide alarms shall be installed in all dwelling units in buildings in one- and two-family 
or attached single family dwellings, except for units in buildings that do not contain a fuel-burning 
device or have an attached garage, as follows: 

o 1. Single station carbon monoxide alarms shall be installed and maintained in the immediate 
vicinity of the sleeping area(s). 

o 2. Carbon monoxide alarms may be battery-operated, hard-wired or of the plug-in type and shall 
be listed and labeled in accordance with UL-2034 and shall be installed in accordance with the 
requirements of this section and NFP A-720. 

• ( e) A ortable fire extinguisher shall be installed in accordance with the following: 
o 1. The extinguisher shall be within 10 feet of the kitchen and located in the path of egress; 
o 2. The extinguisher shall be readily accessible and not obstructed from view; 
o 3. The extinguisher shall be mounted using the manufacturer's hanging bracket so the operating 

instructions are clearly visible; 
o 4. The extinguisher shall be an approved listed and labeled type with a minimum rating of 2A-

10B:C and no more than 10 pounds; 
o 5. The owner's manual or written operation instructions shall be provided during the inspection 

and left for the new occupant; 
o 6. The extinguisher shall be serviced and tagged by a certified Division of Fire Safety contractor 

within the past 12 months or the seller must have a receipt for a recently purchased extinguisher; 
and 

o 7. The top of the extinguisher shall not be more than five feet above the floor. 
o 8. Exception: Portable fire extinguishers shall not be required for seasonal summer units. For 

purposes of applying this exception, "seasonal summer unit" shall mean a dwelling unit rented 
for a term of not more than 125 consecutive days for residential purposes by a person having a 
permanent residence elsewhere, but shall not include use or rental of living quarters by migrant, 
temporary, or seasonal workers in co1mection with any work or place where work is being 
performed. 
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